Από την Κέρτεζη Καλαβρύτων στη Νέα Υόρκη – Aδελφοί Στεφανόπουλοι ιδρυτές της αλυσίδας «Four Brothers»

“Το διαβάσαμε στον “Εθνικό Κήρυκα” του εκδότη κ. Ηρακλή Α. Διαματάρη”

Aδελφοί Στεφανόπουλοι ιδρυτές της αλυσίδας «Four Brothers»-Επιτυχίες με αδελφική αγάπη και φαντασία

Οι γονείς Γιάννης και Ελένη Στεφανοπούλου, οι οποίοι γαλούχησαν τα παιδιά τους με την αγάπη για την Ελλάδα, με το φιλότιμο και τις καλύτερες αρετές της φυλής μας.

ΝΕΑ ΥΟΡΚΗ. Πριν από 40 χρόνια τέσσερα αδέλφια αποφάσισαν να αγοράσουν στο χωριό Αμίνια (Amenia) στα βόρεια προάστια της Νέας Υόρκης το οικόπεδο, στον οποίο υπήρχε ένα από τα αρχαιότερα ξενοδοχεία όχι μόνο στη Νέα Υόρκη αλλά και σε όλη την Αμερική και το οποίο είχε καεί.

Στον χώρο αυτό έχτισαν το πρώτο εστιατόριο με την επωνυμία «Four Brothers» και με την κίνησή τους αυτή εξέπληξαν τους κατοίκους της περιοχής. Την ίδια χρονιά απέκτησαν άλλο ένα και μέχρι σήμερα κατάφεραν να δημιουργήσουν μια ομώνυμη αλυσίδα εστιατορίων καθώς και κλασικού τύπου εστιατόρια. Σε όλα τα περίχωρα υπάρχει και ένα εστιατόριο «Four Brothers»

Πρόκειται για τα αδέλφια Χρήστο, Γιώργο, Βασίλη και Παναγιώτη Στεφανόπουλο που χωρίς την παραμικρή υπερβολή μπορούμε να πούμε ότι κατάφεραν να δημιουργήσουν ένα δικό τους χωριό – το οποίο έχει πολλά κοινά χαρακτηριστικά με το γραφικό χωριό Κέρτεζη Καλαβρύτων από το οποίο κατάγονται.

Και επειδή κάθε χωριό θέλει και τον ναό του πριν από δύο περίπου δεκαετίες έχτισαν τον ναό της Κοίμησης της Θεοτόκου, που βρίσκεται σε περίοπτη θέση και σε κυκλική διάταξη είναι χτισμένα τα σπίτια των αδελφών και των παιδιών τους και μια φάρμα.

Ο «Εθνικός Κήρυκας» λαμβάνοντας υπόψη το γεγονός ότι φέτος συμπληρώνονται σαράντα χρόνια από την ίδρυση της αλυσίδας «Four Brothers», καθώς επίσης την κοινωνική και φιλανθρωπική δράση των αδελφών Στεφανόπουλου αποφάσισε να τους τιμήσει αναδεικνύοντας τους ως «Πρόσωπα» του «Περιοδικού».

Οταν τους κοινοποιήσαμε την απόφαση εξέφρασαν την ευγνωμοσύνη για το ενδιαφέρον του «Εθνικού Κήρυκα», που όπως επεσήμανε ο Χρήστος Στεφανόπουλος, από την πρώτη μέρα που ήρθαν στην Αμερική μέχρι και σήμερα τους κρατά συντροφιά και τους ενημερώνει για τα τεκταινόμενα στην ομογένεια, στην Ελλάδα και σε όλον τον κόσμο.

Το εσωτερικό του εστιατορίου «Four Brothers Pizza Inn & Restaurant» στο χωριό Αμίνια της Νέας Υόρκης.

Ευχαριστίες

«Ευχαριστούμε τον “Εθνικό Κήρυκα” και τον εκδότη του Αντώνη Η. Διαματάρη για την απόφασή τους να μας τιμήσουν. Η τιμή αυτή είναι η πιο σημαντική για μένα και τα αδέλφια μου, γιατί προέρχεται από την δική μας εφημερίδα, που αξιώθηκε να γιορτάσει την 101η επέτειο της ιδρύσεώς της, που αποτέλεσε όχι απλά και μόνο τον εκφραστή τεσσάρων και πλέον γενεών Ελλήνων και Ελληνοαμερικανών, αλλά και γιατί είναι ο συνεκτικός κρίκος και ο οραματιστής της ομογένειας», επεσήμανε ο Παναγιώτης Στεφανόπουλος.

Το χωριό Αμίνια απέχει δύο περίπου ώρες από την «ελληνοκρατούμενη» Αστόρια και είναι από τα πιο ευχάριστα ταξίδια που μπορεί να κάνει κάποιος όχι μόνο λόγω της διαδρομής αυτής καθ’ εαυτής, αλλά κυρίως λόγω του φυσικού κάλους της Αμίνια και των γειτονικών χωριών στα οποία έχουν επεκτείνει την οικονομική τους δραστηριότητα τα αδέλφια Στεφανόπουλου.

Διακρίνονται οι Χρήστος Στεφανόπουλος (αριστερά), Βασίλης Στεφανόπουλος (κέντρο) και Παναγιώτης Στεφανόπουλος στο προαύλιο του ναού της Κοίμησης της Θεοτόκου.

Οι φάρμες

Αν και τα εστιατόρια αποτελούν την μερίδα του λέοντος στις επιχειρήσεις των αδελφών Στεφανόπουλου εν τούτοις η ξενάγηση ξεκίνησε από την φάρμα – που είναι το χόμπι τους – και το τυροκομείο κι αυτό γιατί ελάχιστοι ομογενείς τουλάχιστον στην πολιτεία της Νέας Υόρκης δραστηριοποιούνται στην κτηνοτροφία.

Ο Παναγιώτης Στεφανόπουλος μας ξενάγησε στους στάβλους στους οποίους εκτρέφουν τα γίδια, στον χώρο όπου τα αρμέγουν, στο τυροκομείο και στο βοσκοτόπια.

Τα γίδια είναι οικόσιτα και τα έχουν κυρίως για την παραγωγή γάλακτος. Το γάλα το αρμέγουν με υπερσύγχρονα μηχανήματα και με ειδικούς σωλήνες περνάει στην δεξαμενή ψυγείο και από εκεί στο τυροκομείο.

Το τυροκομείο είναι σύγχρονο και πληροί όλες τις προδιαγραφές για την παστερίωση του γάλατος και για την παραγωγή φέτας, στραγγιστού γιαουρτιού και γαλλικού κατσικίσιου τυριού. Ο χώρος και η ποιότητα της παραγωγής ελέγχεται μια φορά την εβδομάδα από τους ελεγκτές του Τμήματος Αγροτοκαλλιεργειών.

Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων

Η πινακίδα του εστιατορίου «Four Brothers Pizza Inn & Restaurant» στο χωριό Αμίνια. Πρόκειται για το πρώτο εστιατόριο που απέκτησαν πριν από 40 χρόνια τα αδέλφια Στεφανόπουλου στη Νέα Υόρκη.

Τα τυροκομικά προϊόντα είναι υψηλής ποιότητας, βιολογικά και διατίθενται τόσο για τις ανάγκες των εστιατορίων, όσο και στο καταναλωτικό κοινό. Πολλοί ομογενείς μεταξύ των οποίων και εστιάτορες ταξιδεύουν από τη Νέα Υόρκη στην φάρμα των ομογενών για να προμηθευτούν την φέτα και τα άλλα προϊόντα.

Στην ερώτηση γιατί αποφάσισαν να ασχοληθούν και με τις φάρμες – έστω και σαν χόμπι – ο κ. Παναγιώτης Στεφανόπουλος επεσήμανε: «Εμείς είμαστε μεγαλωμένοι στο χωριό και θεωρούμε ευλογία την εκτροφή αιγοπροβάτων και την παραγωγή τυροκομικών προϊόντων. Επειδή ένα από τα βασικά προϊόντα που χρησιμοποιούμε στα εστιατόριά μας, είναι η φέτα και τα άλλα είδη τυριού, αποφασίσαμε να παράγουμε το δικό μας τυρί, ούτως ώστε σε συνδυασμό με το ελαιόλαδο και τα άλλα προϊόντα που φέρνουμε από τα αγροκτήματά μας στο Αίγιο, να προσφέρουμε υψηλής ποιότητας φαγητό και να προωθήσουμε την μεσογειακή διατροφή».

Αναφερόμενος στις φάρμες της περιοχής επεσήμανε ότι είναι λιγότερες από όσες υπήρχαν την περίοδο που αποφάσισαν οι ίδιοι να επενδύσουν δυναμικά στην Αμίνια και στα περίχωρά της. Ο Αδελφοί Στεφανόπουλοι έχουν και μια δεύτερη φάρμα στο δικό τους χωριό. Σ΄ αυτή την φάρμα διατηρούν μόνο πρόβατα κυρίως για παραγωγή κρέατος.

Στιγμιότυπο από τη συνέντευξη που παραχώρησαν στο «Περιοδικό» του «Εθνικού Κήρυκα», από αριστερά διακρίνονται οι Βασίλης Στεφανόπουλος, Παναγιώτης Στεφανόπουλος, Δημήτρης Τσάκας (δημοσιογράφος) και Χρήστος Στεφανόπουλος.

«Four Brothers»

Tα εστιατόρια «Four Brothers» διαφέρουν από τα άλλα εστιατόρια της περιοχής τόσο ως προς την διακόσμηση, όσο και ως προς την ποιότητα και το σέρβις.

Εισερχόμενος στο πρώτο εστιατόριο στο χωριό Αμίνια μένεις έκπληκτος γιατί σε κάθε γωνία είναι έντονη η αίσθηση της Ελλάδας. Το λευκό χρώμα του τοίχου σε συνδυασμό με το χρώμα των κεραμιδιών δημιουργούν μια αίσθηση αρχοντιάς και προδιαθέτουν πολύ θετικά τον επισκέπτη.

Κάθε μια από τις αίθουσες του εστιατορίου έχει και το δικό της ελληνικό μοτίβο. Ιδιαίτερη εντύπωση προκαλεί η τοιχογραφία με τον Παρθενώνα και μια ξύλινη βάρκα με την επωνυμία «Four Brothers Boat» την οποία έχουν τοποθετήσει στο ταβάνι και η οποία δένει αρμονικά με την υπόλοιπη διακόσμηση.

Παράλληλα υπάρχει και υπαίθριος χώρος στον οποίο μπορεί να απολαύσει κανείς το φαγητό του περιτριγυρισμένος από ανθόκηπους και από έναν κήπο στον οποίο υπάρχουν αρωματικά φυτά, πιπεριές και άλλα κηπευτικά. Αυτά σε συνδυασμό με την φιλοξενία των ιδιοκτητών και του προσωπικού, δημιουργούν την αίσθηση ότι βρίσκεσαι σε μια τυπική ελληνική αυλή.

Τα εστιατόρια των ομογενών αποτελούν ένα τέλειο πάντρεμα της ελληνικής, της ιταλικής και της αμερικανικής γαστρονομίας και παρέχουν την δυνατότητα σε όλους τους πελάτες, ακόμη και στους χορτοφάγους και σε αυτούς που προτιμούν μόνο βιολογικά προϊόντα, να έχουν πολλές επιλογές ορεκτικών, θαλασσινών, ζυμαρικών, αλλαντικών, κρεατικών, ελληνικού γιαουρτιού, μπακλαβά και άλλων ειδών ζαχαροπλαστικής, εκλεκτούς καφέδες, τσάι, κρασιά, μπύρα και παγωτά.

Εθνικός Κήρυξ Archive

Οι τέσσερις συνέταιροι Παναγιώτης, Νίκος, Βασίλης και Γιώργος σε μια φωτογραφία την ημέρα των εγκαινίων του πρώτου εστιατορίου της αλυσίδας «Four Brothers» στο χωριό Αμίνια της Νέας Υόρκης.

Πολλές από τις πρώτες ύλες τις παράγουν μόνοι τους στην Ελλάδα και στις φάρμες τους. Οι αδελφοί Στεφανόπουλοι παράγουν το δικό τους κρασί στην γενέτειρα και στοχεύουν τη νέα παραγωγή να την βάλουν στην κάβα τους μαζί με τα άλλα ελληνικά κρασιά και ποτά. Τα εστιατόρια των Αδελφών Στεφανόπουλου χρησιμοποιούν την δική τους σάλτσα για σαλάτες με την ονομασία «Four Brothers Greek Salad Dressing».

Η «Four Brothers Greek Salad Dressing» παράγεται με έξτρα παρθένο ελαιόλαδο και με άλλα ελληνικά προϊόντα σε δύο συσκευασίες των 16 ουγγιών και του γαλονιού. Η «Four Brothers Greek Salad Dressing» πρόσφατα έχει βραβευτεί από το «Hudson Valley Magazine» ως το καλύτερο dressing της κοιλάδας Hudson Valley.

Θερινός κινηματογράφος

Τα ηνία των εστιατορίων έχουν ήδη περάσει στα χέρια των παιδιών τους τα οποία έχουν σπουδάσει στα καλύτερα πανεπιστήμια. Επειδή όμως μεγάλωσαν μέσα στα εστιατόρια γνωρίζουν καλύτερα από κάθε άλλον τα μυστικά του επαγγέλματος. Οι γονείς τους μιλούν με υπερηφάνεια για τα παιδιά τους, για το επιχειρηματικό τους πνεύμα και για το πόσο υπερήφανα νιώθουν για την ελληνική καταγωγή τους.

Στο χωριό Αμίνια δεν υπήρχε κινηματογράφος και η νεότερη γενιά των ιδιοκτητών αποφάσισε στον χώρο που υπήρχε δίπλα από το εστιατόριο «Four Brothers Pizza Inn & Restaurant» να φτιάξουν έναν θερινό σινεμά, που διαφέρει από τους θερινούς κινηματογράφους στην Ελλάδα και αυτό γιατί οι θεατές παρακολουθούν την προβολή της ταινίας μέσα από τα αυτοκίνητά τους.

Μερικοί μάλιστα πηγαίνουν με τα ημιφορτηγά και τοποθετούν καθίσματα στην καρότσα και απολαμβάνουν το θέαμα και τον δροσερό αεράκι. «Το θερινό σινεμά άρχισε να λειτουργεί πριν δύο χρόνια, μετά από πρωτοβουλία των παιδιών μας», επεσήμανε ο Βασίλης Στεφανόπουλος.

«Στο χωριό δεν υπάρχει κινηματόγραφος και οι κάτοικοι της περιοχής όπως και οι επισκέπτες αγκάλιασαν από την πρώτη στιγμή τις προσπάθειές μας. Ο περίοδος λειτουργίας του θερινού κινηματογράφου είναι από την Πρωτομαγιά μέχρι και τα τέλη Οκτωβρίου. Παίζουμε δύο έργα κάθε βράδυ και με ένα εισιτήριο μπορεί κάποιος να δει και τα δύο και ταυτοχρόνως να απολαύσει το φαγητό και το παγωτό», επεσήμανε.

Ερωτηθείς για τους θεατές επεσήμανε: «Ερχονται κυρίως οικογένειες. Οσο και να ακούγεται παράξενο έχουν έρθει οικογένειες και από τη Νέα Υόρκη, το Κονέκτικατ, τη Νέα Ιερσέη και την Μασαχουσέτη. Η προβολή των ταινιών αρχίζει στις 8 το βράδυ, αλλά πολλοί έρχονται από τις 6 το απόγευμα και συνδυάζουν το δείπνο με την διασκέδαση. Μερικοί κάθονται τους εσωτερικούς χώρους του εστιατορίου και άλλοι στα υπαίθρια καθίσματα. Οταν αρχίσει η προβολή της ταινίας μεταβαίνουν στον ειδικό χώρο και παρακολουθούν άλλοι από το εσωτερικό του αυτοκινήτου και άλλοι από τις καρότσες των ημιφορτηγών με την χρήση ειδικών ηχητικών συσκευών».

Στον χώρο μεταξύ του εστιατορίου και του υπαίθριου κινηματογράφου υπάρχει ειδικό τμήμα στον οποίο οι πελάτες και οι θεατές μπορούν να προμηθευτούν παγωτά από την μεγάλη ποικιλία που διατίθεται.

Εθνικός Κήρυξ Archive

Ο πρόεδρος Ρίτσαρντ Νίξον σε μια από τις επισκέψεις του στη Νέα Υόρκη είχε πάει και στο εστιατόριο των ομογενών «Four Brothers Pizza Inn» στο Hillsdale της Νέας Υόρκης και είχε φωτογραφηθεί με τα αδέλφια Γιώργο, Χρήστο και Παναγιώτη Στεφανόπουλο και έναν από τους υπαλλήλους.

Ο Ναός Τα σπίτια των αδελφών Στεφανόπουλου και των παιδιών τους βρίσκονται σε μια ειδυλλιακή τοποθεσία, είναι χτισμένα σε σχήμα κύκλου και συνδέονται το ένα με το άλλο με ασφαλτοστρωμένους δρόμους. Οι θάμνοι, τα δέντρα και οι ανθόκηποι φτιάχνουν τη διάθεση του επισκέπτη.

Οι κήποι, τα οπωροφόρα δέντρα, το μικρό αμπέλι και τα βελάσματα των προβάτων κάνουν πιο έντονη την αίσθηση ότι βρίσκεσαι στα Καλάβρυτα ή σε κάποιο άλλο χωριό της Πελοποννήσου και όχι στη Νέα Υόρκη.

Στο υψηλότερο σημείο έχτισαν έναν μικρό ναό τον οποίο αφιέρωσαν στην Κοίμηση της Θεοτόκου. Κάθε Δεκαπενταύγουστο συγκεντρώνονται οι συγγενείς και οι φίλοι της οικογένειας Στεφανόπουλου και άλλοι Αμερικανοί φίλοι τους και μετά τη Θεία Λειτουργία αρχίζει το ξεφάντωμα όπως ακριβώς και στην γενέτειρα.

Ερωτηθείς για την ιδέα της δημιουργίας του ναού ο Βασίλης Στεφανόπουλος επεσήμανε: «Καθόμασταν ένα απόγευμα και καθώς απολαμβάναμε το καφεδάκι κοιταχτήκαμε αναμεταξύ μας και είπαμε: “Δεν φτιάχνουμε ένα εκκλησάκι για να προσευχόμαστε και να ευχαριστούμε την Παναγία και τον Θεό για τα αγαθά που μας προσέφερε;” Και δεν υπήρξαν δεύτερες σκέψεις. Ξεκινήσαμε χωρίς σχέδια. Είχαμε έναν μαραγκό, βάλαμε μπρος και όλοι μαζί χτίσαμε το εκκλησάκι της Κοίμησης της Θεοτόκου».

Στο χωριό Αμίνια και στα άλλα γειτονικά χωριά δεν υπάρχει ελληνορθόδοξος ναός. Ο πλησιέστερος ναός είναι αυτός της Κοίμησης της Θεοτόκου στο Πουκίψι. Οι οικογένειες Στεφανόπουλου είναι μέλη και από τους πιο ένθερμους υποστηρικτές και δωρητές της Κοινότητας και του Σχολείου της Κοίμησης της Θεοτόκου. Τα παιδιά τους διδάχτηκαν την ελληνική γλώσσα και τον πολιτισμό στο σχολείο του Πουκίψι.

Οι αδελφοί Στεφανόπουλοι γεννήθηκαν και μεγάλωσαν στην Κέρτεζη Καλαβρύτων. Ηρθαν ο ένας μετά τον άλλο στα μέσα της δεκαετίας του ’60 και εγκαταστάθηκαν στο Γουότερμπερι Κονέκτικατ και με την πάροδο του χρόνου άρχισαν να δραστηριοποιούνται στον χώρο των εστιατορίων στα σύνορα του Κονέκτικατ με της Νέας Υόρκης.

Ερωτηθείς για το μυστικό της επιτυχίας ο Χρήστος Στεφανόπουλος επεσήμανε: «Δεν υπάρχει κάποιο ιδιαίτερο μυστικό. Η καλή οργάνωση, η σκληρή δουλειά, το καλό φαγητό, οι προσιτές και ανταγωνιστικές τιμές και η πολύ καλή εξυπηρέτηση αποτελούν τον καταλύτη και ταυτοχρόνως την εγγύηση για την επιτυχία ενός εστιατορίου.

Ενδεικτικά να αναφέρω ότι οι ελεγκτές της Υγειονομικής Υπηρεσία έρχονται να ελέγξουν τα καταστήματα και εκπλήσσονται που δεν βρίσκουν ούτε το παραμικρό. Περιττό να σας πως ότι μερικοί ελεγκτές λένε μακάρι να ήταν διαφανή για να μην χρειάζονταν ποτέ να έμπαιναν στα εστιατόριά μας».

Ερωτηθείς για το τι άλλαξε στις τέσσερις δεκαετίες που δραστηριοποιούνται στο χωριό Αμίνια και στα περίχωρα τόνισε: «Το χωριό συρρικνώνεται, διότι ο κόσμος άρχισε να φεύγει. Εδώ τώρα φτιάχνουν γήπεδο γκολφ και εξοχικά και αυτό θα βοηθήσει την περιοχή. Το χωριό, μας υποδέχτηκε με ανοικτές αγκάλες. Μας αγαπούν και σε όλα τα χωριουδάκια. Ερχονται από δέκα με δεκαπέντε μίλια μακριά για την πίτσα μας και τα ελληνικά φαγητά».

Στα πρώτα βήματα είχαν συνοδοιπόρο και τον Νίκο Φλώρο που καταγόταν από την Σπάρτη και τον οποίο έκαναν συνέταιρο και μάλιστα και γαμπρό καθώς παντρεύτηκε την ανιψιά τους.

Από την Κέρτεζη Καλαβρύτων στη Νέα Υόρκη

Τα αδέλφια Στεφανόπουλοι, όπως προαναφέραμε, γεννήθηκαν στην Κέρτεζη Καλαβρύτων. Οι γονείς τους Ιωάννης και Ελένη Στεφανοπούλου έφεραν στον κόσμο πέντε αγόρια και τρία κορίτσια. Πρόκειται για την Μαρία, την Βασιλική, τον Αρίστο, τον Χρήστο, την Λόλα (Θεοδώρα), τον Γιώργο, τον Βασίλη και τον Παναγιώτη. Ο Αρίστος και η Βασιλική κατοικούν στην Ελλάδα.

Τα αδέλφια Στεφανόπουλου δεν είναι μόνο επιτυχημένοι επιχειρηματίες, αλλά και εξαιρετικοί οικογενειάρχες. Ο Βασίλης είναι παντρεμένος με την Κατίνα με την οποία απέκτησε δύο αγόρια, τον Γιάννη και τον Αποστόλη.

Ο Παναγιώτης είναι παντρεμένος με την Ολγα και απέκτησαν τέσσερα παιδιά, την Ελένη, τον αείμνηστο Γιάννη, τον Θωμά και την Σοφία.

Ο Χρήστος είναι παντρεμένος με την Βασιλική και έχουν δύο παιδιά, την Ελένη και τον Γιάννη. Η Ελένη είναι παντρεμένη με τον Ιωάννη Μαλεβίτη και τους χάρισαν δύο εγγόνια, την Ηλιάννα και την Χριστίνα.

Ο Γιώργος είναι παντρεμένος με την Βασιλική έχουν τρία παιδιά Γιάννης Ελένη και Μαρίνα. Τα παιδιά και τα εγγόνια τους ομιλούν άπταιστα την ελληνική γλώσσα και κάθε καλοκαίρι πηγαίνουν στην Ελλάδα.

Πηγή: www.ekirikas.com

Σχετικές δημοσιεύσεις